Waardoor kunnen vochtproblemen ontstaan?
- door het dichtzitten van de ventilatieroosters in de gevel
- door lekkages
- door capillair of optrekkend vocht
- door doorslaande gevels (gevels die vocht doorlaten, bijvoorbeeld bij slagregens)
- door koudebruggen (plaatsen waar de isolatie onderbroken is)
- door afsluitende vloerbedekking
- door woonvocht
- door bouwfouten
- onjuist toegepast materiaal
Vocht en ventilatie
Veel vocht in huis kan ervoor zorgen dat muren vochtig worden. Het behang kan zelfs zwart worden door schimmels. Bij een te hoge luchtvochtigheid wordt ook de atmosfeer in huis drukkend. Bovendien kunnen schadelijke stoffen zich in de woning ophopen. Bronnen van dergelijke stoffen zijn bijvoorbeeld roken, koken op gas en open haarden. In een vochtige woning blijken meer mensen last te hebben van aandoeningen aan de luchtwegen en komen meer allergische verschijnselen zoals astma, eczeem, hoesten, kortademigheid en misselijkheid voor. Dat wordt vooral veroorzaakt door huisstofmijt en schimmels.
In elk huis wordt elke dag vocht geproduceerd. Door de aanwezigheid van mensen, huisdieren en planten en door activiteiten zoals koken en de was drogen komt per dag zo’n 10 tot 15 liter water vrij in de vorm van waterdamp. Om dit vocht af te voeren moet een woning goed worden geventileerd.
Ventilatie betekent: het toevoeren van verse lucht en het afvoeren van vochtige en vervuilde lucht. Goede ventilatie is een voorwaarde voor een gezond binnenmilieu. Daarom zult u de gehele dag door moeten ventileren.
Hoe kunt u controleren of uw relatieve luchtvochtigheid in uw woning te hoog is? Dat kunt u heel eenvoudig doen door een haarhygrometer aan te schaffen.
Was drogen
Het drogen van de was brengt veel vocht in de lucht. Om dit te verminderen, kunt u het beste de was zoveel mogelijk buiten drogen. Als u gebruik maakt van een wasdroger, heeft een droger met een afvoer naar buiten de voorkeur. Kunt u uw was niet buiten laten drogen, zorg er dan voor dat u de was in een goed geventileerde ruimte laat drogen.
Vloerbedekking
Regelmatig treffen we woningen aan waarin twee of drie lagen novilon of vloerbedekking over elkaar zijn gelegd. Het gevolg daarvan is dat de lucht tussen de verschillende lagen gaat verstikken en condenseren. En dat is het probleem: want een vochtige omgeving is een uitstekende voedingsbodem voor schimmels. Bovendien is de temperatuur tussen de verschillende lagen vloerbedekking ideaal om de groei voort te zetten. De problemen kunnen nog groter worden als de schimmels ook de houten delen van de woning aantasten.
VERVANGEN VAN AANGETASTE HOUTEN DELEN IS NIET ALTIJD NOODZAKELIJK
Er is aantasting geconstateerd, maar de houten delen zijn voldoende sterk, de oorzaak is verholpen (b.v. lekkage) en de hout aantastende schimmel is niet actief. Dan kan het dus zijn dat de vloer in deze situatie nog jaren mee kan.
Uw houten vloer is aangetast. Dit kan zijn door hout aantastende schimmels, hout borende insecten of bacteriën.
Moet u delen van de vloer vervangen? Het antwoord op deze vraag luidt: dat is niet altijd nodig als tijdens het onderzoek is vastgesteld:
- dat het om een oude, niet actieve aantasting gaat
- dat het hout nog voldoende sterk is
- de oorzaak is verwijderd
- dan kunnen eventueel beperkte preventieve maatregelen vaak voldoende zijn en een hoop geld besparen.